Ná weer een “winter” van sleutelen en bouwen konden de heren en dames coureurs laten zien wat het vele werk allemaal waard was geweest. Een aantal nieuwe cross-auto’s zagen voor het eerst het daglicht en een aantal nieuwe leden waren overgekomen van verenigingen die ter ziele zijn gegaan. Natuurlijk waren er ook de gast-rijders uit de regio die hun kunsten kwamen vertonen.

Opvallend was dat de nummers op de auto’s per klasse waren. Dat betekende voor menigeen dat het even wennen was en jouw favoriete rijder nu een ander nummer dan afgelopen jaren op de auto had staan.

De weerberichten hadden ons een zeer koude en soms met buien gepaarde dag voorspeld. Gelukkig zaten ze er met de regenvoorspelling naast want het bleef bij een winderige , koude, maar zonovergoten dag.

Juniorenklasse

Met tien junioren in het strijdperk werd er afgetrapt voor de finale over maar liefst twaalf ronden. Benjamin Zuidam had naast twee manche overwinningen en ondanks een uitval in de tweede manche zich een plaats gegeven op de eerste startrij. Zijn grote rivale van het afgelopen seizoen Kaya Kroon had het beste resultaat geboekt. Zeer verdienstelijk had Bas van Bemmel zich gemanifesteerd en hij mocht als tweede vertrekken.
Bij de start is het Benjamin die de leiding pakt. Hij rijdt dan net zo snel als de auto’s van de super standaard klasse. Daarachter Tom Littel. Kaya Kroon op de derde plaats. Bas van Bemmel ligt dan vierde. Kaya valt uit en Bas van Bemmel rijdt dan op de derde plek. Benjamin heeft dan inmiddels weer wat achterblijvers ingehaald. Benjamin wordt eenvoudig eerste met Tom Littel op driekwart baan en Bas van Bemmel op ruim een ronde derde.

Standaard Rang Pang

Maar liefst 22 coureurs hadden zich voor deze klasse ingeschreven. Dat betekende dus in twee groepen de manches afwikkelen. Het lukte echt geen enkele coureur om twee manches te winnen. Sterker nog….. er waren maar liefst zes verschillende winnaars in deze klasse.
Arjan Stolwijk was echter de beste van allemaal. Niet dat hij er met kop en schouders boven uit stak want good oldies Arnold Hoogenhout en Gerrit de Vries zaten er vlak achteraan. Daarachter een klein gaatje naar Jos van der Vlist, Guus Oudshoorn, William van Groningen en Sander Baars. Daarachter werd het het gat wat groter.
Een pikstart brengt William van Groningen aan de leiding. Arjan Stolwijk op de tweede plaats en Jos van der Vlist voor even op de derde plaats want Gerrit de Vries steekt de auto binnendoor. Guus Oudshoorn moet even genoegen nemen met de vijfde plek. Rikkert Graafland is dan al opgestoomd naar de zesde plaats. Het is een gevecht op de strekkende meter. De hele club zit valk achter elkaar en plaag stootjes worden hier en daar uitgedeeld. Een overenthousiaste Gerrit de Vries prikt zijn auto binnendoor en moet dit met een koprol bekopen. Code rood. 58% van de race is dan gereden en dus een herstart op de baan.
In het tweede deel van de wedstrijd is het Wederom William die de leiding pakt. Jos van der Vlist komt net iets te kort om er voorbij te komen. Arjan Stolwijk is wél bij machte om de tweede plaats over te nemen van Jos van der Vlist. Een horror film voor William van Groningen. Zijn auto laat hem in de steek en rijdt op half vermogen door. Arjan Stolwijk trekt de eerst plaats over de streep. Jos van de Vlist wordt tweede en Mark de Hoop heeft kans gezien om zowel William van Groningen en Guus Oudshoorn nog in te halen en haalt de derde plaats binnen. William valt naast het podium en Guus wordt vijfde.

Regiorijders

Een volle groep regiorijders had zich aangemeld voor hun race. Dat betekend vijftien coureurs waaronder oud NL kampioen Stephan van Dijk. Hij was met een eerste ,tweede en derde plaats de op één na beste van de manches. Evenveel punten waren er vergaard door Stefan Veldhuis die op basis klasseringen als eerste op de voorste startrij plaats nam. Jaap Bolk was de derde vóór André Tukker en Henco van Wijk. De overige crossers hadden toch wel duidelijk minder punter bij elkaar gesprokkeld.
Jaap Bolk pakt bij de start de leiding met Stefan Veldhuis en Stephan van Dijk achter zich aan. Stephan pakt dan de tweede plaats en gaat het gevecht aan met Jaap Bolk. Daarachter gebeurd er van alles. De eerste achterblijver komen in het vizier. Jaap Bolk komt daar als eerste voorbij maar valt dan plotseling uit. Stephan van Dijk en Stefan strijden dan om en om voor de eerste plek en waar twee honden vechten om een been gaat Andre Tukker er mee heen. Aan de binnenzijde passeert hij beide auto’s en neemt de leiding over en neemt Henco van Wijk mee naar de tweede plaats. André Tukker consolideert zijn eerste plaats. Henco van Wijk wordt knokkend tweede en Stefan Veldhuis pakt de derde plaats.

Keverklasse

Bij de kevers was het Ivo Galekop die de dienst uit maakte tijdens de manches. Hij liet alleen in de tweede manche aan Jasper Pouw. Op de finale grid werd Ivo geflankeerd door Alan van Randeraad, Corald van Mourik en Michel Witteveen. Bryan Mulder, die de overstap had gemaakt van de superstandaard naar de kevers, had zich naast Jasper Pouw en Twan Scheel en Ricardo Niele genesteld. De laatste rij was voor Niels Smal, Marthijn van der Lind en Pascal de Vries.
Met ongekende snelheid is het Ivo Galekop die naar de eerst plek rijdt. Wie kan hem nog volgen?
Alan van Randeraad volgt op de tweede plaats met in zijn kielzog Michel Witteveen. Jasper Pouw trekt aan Michel Witteveen voorbij. Corald van Mourik rijdt dan op de vijfde plaats. Als Ricardo Niele dan aan Corald voorbij is gegaan veranderd er niets meer. Ivo wordt eerste, Alan pakt verdienstelijk de tweede plek en Jasper Pauw wordt derde.

Sprinters

Maar liefst elf sprinters kozen de wedstrijd in Groot-Ammers om hun voertuigen te testen of ze klaar waren voor de grote wedstrijden van het NK. Remon van den Akker wilde heel graag een goede wedstrijd rijden om het nare voorgaande seizoen een beetje weg te poetsen. Dat deed hij met verve want twee manche overwinningen en een derde plaats brachten hem als sterkste van vandaag naar de eerste startrij. Om gepaste afstand namen Frank Oomen, Sebastiaan Schuurman en Kees Buyserd ook plaats op de eerste rij. De tweede rij was voor Bram den Hartog, Jari Kroon en Pieter van Beek. Jos de Groot heeft zich afgemeld. Sander de Bruin, Moos Kroon en Rhandy Sinke mochten het vanaf de derde rij gaan proberen.
Een niet geweldige start van Remon brengt hem naar de tweede plaats want het is Kees Buyserd die de leiding pakt en het spel is op de wagen. Sebastiaan Schuurman en Bram den Hartog daar achter.
Pieter van Beek op de vijfde plaats op ruime afstand. Als Kees Buyserd de eerste achterblijvers voorbij gaat en daarna 180 graden in de ronde gaat,is het Remon van den Akker die hem inhaalt en dus eerste is. Kees Buyserd herstelt zich knap en pakt bij de finish alsnog de tweede plaats Vlak daarachter Sebastiaan Schuurmans op de derde plaats en Bram den Hartog wordt vierde.

Standaard 1400 klasse

Met drie verschillende manche overwinnaars hebben we te maken met een klasse die aan elkaar gewaagd is. Het is echter Dennis de Hoop die met de meeste punten naar de eerste startrij gaat. Met enige punten minder zijn het Jeroen van Eck, Richard Renes en Kimberley Klomp op de tweede rij en op de derde rij Wijnand Both, René Molenaar, Laurens Vonk en Martijn Schuijlenburg. Arjan Nederend heeft een kapotte versnellingsbak en kan niet aan de start komen.
Richard Renes is als eerste van start gegaan op de wat hobbelig wordende baan. Jeroen van Eck rijdt dan kort op de tweede plek want hij wordt voorbij gereden door Dennis de Hoop. Een koprol van Arno Molenaar betekend code rood. Er volgt een herstart op de baan. Kimberley Klomp heeft het meest baat bij de herstart want ze begint direct te pushen bij Richard Renes die op kop rijdt. Dennis de Hoop heeft dan net de derde plaats van Jeroen van Eck overgenomen. Inmiddels is Kimberley dan bij Richard binnendoor gegaan naar plek een. Schouder aan schouder rijden ze bocht na bocht maar moet zijn meerdere erkennen aan de auto van Kimberley. Annelie van Eck is dan stiekem doorgestoten naar plek vier achter Jeroen van Eck. Wijnand Both rijdt dan vijfde. Winand Both en René Molenaar gaan in de staart van de finale Annelie nog voorbij. Kimberley heeft niets meer te duchten van Richard Renes en wordt eerste. Richard wordt tweede, Jeroen van Eck derde en ná tien jaar geen cross meer te hebben gereden wordt Wijnand Both vierde vóór René Molenaar.

Standaard Knaf 2 liter

Dertien Coureurs waaronder enige NK-gangers kwamen aan de start om voor de dagprijs te strijden.
Martijn Constable zat vandaag in de zetel van het “Terrible Constable-team” welke hij vormt met broer Jos.
Met verve reed hij de manches door naar de eerste startrij voor de finale. Pascal Sangers had het net even iets minder gedaan maar vooralsnog ook een plaats op de eerste startrij veroverd met op iets ruimere afstand Antonie van Leeuwen. Patrick de Hoop, Wouter Terberg en Marc Verheij moesten voor de finale op betere tijden hopen.

Bij de start is het Wouter Terberg die even aan de leiding rijdt maar buitenom door Martijn Constable wordt ingehaald. Pascal Sangers, Marco van Mourik en Patrick de hoop daar weer vlak achteraan. Aan de KNAF regels lijken de coureurs maling te hebben want de ene tik na de andere wordt uitgedeeld. And I LIKE IT! Er ontstaat wat ruimte tussen de wagens en de spanning ebt wat weg. Pascal Sangers en Marc Verheij doen nog het meest hun best om naar voren te rijden. Patrick de Hoop valt dan uit. En zo blijft er een top drie voorop rijden met een gat naar Marco van Mourik. Pascal Sangers gaat dan Wouter Terberg voorbij naar plaats twee. Ogenschijnlijk lijkt Martijn mis te schakelen en Pascal gaat over hem heen naar plaats één met Wouter Terberg daar weer vlak achter op de tweede plaats. In deze volgorde komen ze over de finish. Marc Verheij knokt zich nog terug naar een vierde plaats en Marco van Mourik wordt vijfde.

Superstandaard klasse

Oh oh wat doet die Piet van Dijk het nog steeds goed. Met twee manche overwinningen en een vierde plaats rijdt hij zich toch weer naar de pole. Daan Zwanenburg met een paar puntjes minder als tweede en herintreder Patrick Mulder als derde. Marcel Meeuse completeert de eerste startrij.
De tweede rij is voor Henk Hoogendoorn en Martijn Driesse. Helaas drie afmeldingen voor de finale en dus een heel klein groepje.
De start is zoals bijna altijd voor Piet van Dijk. De tweede plek is voor die andere kever en dat is Patrick Mulder. Daan Zwanenburg is altijd een wat slow starter en neemt de derde plek in beslag en Marcel Meeuse op de vierde plek. Daan gaat dan Patrick voorbij. Piet rijdt dan met twee vingers in zijn neusgaten. De strijd gaat dan om Patrick Mulder en Marcel Meeuse. Henk Hoogendoorn zit dan op het vinkentouw op de vijfde plek en gaat dan Marcel voorbij. Patrick Mulder valt dan ook ten prooi aan Henk Hoogendoorn. Het gevecht om de derde positie blijft nog even aan.
Piet wordt eenvoudig eerste. Daan neemt de tweede plaats in bezit en op de valreep pakt Henk de derde plaats van Patrick. Marcel Meeuse wordt vijfde en Martijn Driesse zesde.

Tot zover het verslag van de cross van Groot-Ammers. Felicitaties aan de winnaars en
voor iedereen die het einde niet gehaald heeft veel succes met repareren .

Groet,
Martin Bode